Hur gör man för att skapa ett bra lösenord? För att vara säker på nätet och för att undvika att någon obehörig kommer åt din information är det viktigt att du skapar ett säkert lösenord. Här följer några råd från Internetstiftelsen i Sverige:

  1. Välj inte lösenord som är lätta att gissa om man känner dig. Inte barnens namn, hunden, katten, bilen, din födelsedag eller favoritlaget alltså.
  2. Välj inte ord som finns i en ordbok. Genom att låta en dator automatiskt testa lösenord går det snabbt att hitta de konton som valt riktiga ord.
  3. Välj en kombination av bokstäver, siffror och specialtecken. Kanske ett ord eller ett namn där bokstaven l byts ut mot 1, a mot 4 och e mot 3. Och lägg till ett utropstecken på ett ställe där det passar. Undvik svenska tecken, så att du kan logga in även om du lånar en dator som saknar svenskt tangentbord.
  4. Skriv gärna upp dina lösenord någonstans där andra inte kan hitta dem.
  5. Nu kommer den svåra utmaningen: Använd inte samma lösenord på många ställen. Om man väljer lösenord enligt punkterna 1–3, och dessutom låter bli att skriva upp dem, hur gör man då för att komma ihåg dem? En lösning kan vara att hitta på en bokstavskombination som får utgöra basen i alla lösenord. Hette katten du hade som liten Kalle kan k4ll3! fungera. Sen lägger du till en kombination som är unik för varje webbplats eller tjänst som skyddas med ett lösenord. Ett förslag kan vara första och sista bokstaven i domännamnet. Finns webbplatsen på adressen hemligtjänst.se skulle lösenordet alltså bli k4ll3!he. Lätt för dig att komma ihåg, men väldigt svårt för andra att gissa sig fram till.

Råden kommer från Internetstiftelsen i Sverige IIS, läs mer om deras rådgivning i Internetguiden – Ett säkrare lösenord.

Behöver du hjälp?

Använd formuläret och skicka ett mail till oss så kontaktar vi dig inom kort.

Not readable? Change text.