ID-stöld - Identitetsintrång

Identitetsstöld - Ett allt vanligare brott

ID-stöld, ett ständigt ökande hot.

ID-stöld är egentligen förkortning för identitetsstöld. Det brukar även kallas för ID-kapning eller identitetskapning. Att få sin identitet stulen går fort och kan få katastrofala följder som tar lång tid att reda upp. Tragiskt nog är ingen skyddad utan det är något som kan hända oss alla. Detta brott har enligt Stockholmspolisen blivit allt vanligare och är idag Sveriges vanligaste bedrägeri. Det går tyvärr inte att skydda sig helt, men på grund av det alltmer ökade hotet så söker fler och fler svenskar efter något sätt att minska riskerna att råka ut för detta bedrägeri. I denna artikel ska vi nu prata om hur man kan göra det. Men först ska vi gå lite djupare in på vad egentligen en ID-stöld är för något och vad det innebär.

Vad innebär en ID-stöld?

idstöld - Identitetsstöld Ett kort svar skulle vara att någon gör något i ditt namn. Detta tar sig i uttryck genom att förövaren snor eller lurar till sig ditt namn, kortnummer, ID-handling, personnummer eller liknande genom till exempel post eller lurendrejerimejl. Hur kan han eller hon använda den information som kommits över? Till exempel kan denna person beställa falskt pass eller legitimation för att sedan kunna begå brott i ditt namn. De kan även ta lån eller köpa något med dina pengar. En annan risk är att de skaffar kreditkort där räkningen går till dig medans bedragaren handlar. Det har även hänt att de gör en tillfällig adressändring för att få information eller saker som du och även kanske tjuven beställer i ditt namn. Detta kan även leda till att du aldrig får räkningarna vilket gör att du kanske inte upptäcker bedrägeriet innan du är hos inkasso. De kan även använda dina bilder och annan information för att utge sig för att vara dig på nätet med syftet att lura eller bedra.

Vad innebär då detta för dig? En lång och påfrestande process. Om du exempelvis blivit utsatt för flera av dessa typer av ID-kapningar så måste varje händelse anmälas för sig. Detta är dock bara första steget. Sedan vill du såklart rentvå ditt namn vilket kan innebära att bestrida fakturor. banklån och andra kontrakt som sats upp i ditt namn. Detta kan alltså vara en väldigt tidskrävande och stressig period som offren går igenom. Man måste många gånger också lägga en bedrägerispärr på sitt personnummer. Vilket i sin tur innebär att du inte kan flytta, teckna nytt abonnemang byta elbolag etcetera förrän allt är klart och spärren kan upphävas så att du kan använda ditt personnummer igen.
Om detta redan har hänt dig så är du långt ifrån ensam då över 190 000 svenskar drabbas varje år av någon form av identitetsstöld, enligt SIFO.

Hur ID-skydd kan vara till hjälp

I och med att det ständigt blir allt vanligare med ID-stölder så blir det också allt viktigare med ett bra ID-skydd. Vad är ett ID-skydd? Att ha ett ID-skydd innebär att ett företag håller koll och varnar om något som skulle kunna betyda att en ID-kapning verkar pågå. Som exempel, hos ProtectMe erbjuder vi ID-bevakning vilket innebär att vi håller koll på dina personuppgifter, inloggningsuppgifter samt ekonomiska uppgifter. I praktiken innebär det att vi larmar i realtid om till exempel en kreditupplysning skulle tas. Samt om ett misstänkt intrång i något av dina konton på sociala medier eller i din e-mejl upptäcks, så får du ett larm så att du hinner byta ditt lösenord innan någon utger sig för att vara dig. Andra händelser vi larmar för är också dubbeldragningar, stora inköp och misstänkta kortbedrägerier som stulna kort, som vår algoritm upptäcker ligger ute på internet. Om det skulle vara aktuellt så hjälper vi även dig med råd att snabbt spärra din identitet. Detta är några exempel på hur denna personliga tjänst hos ProtectMe kan hjälpa dig att få en viss trygghet när det gäller detta ständiga hot som vi lever under.

Förutom att ta hjälp av ProtectMes expertis och på så sätt värna om din säkerhet, så kan du även tänka på vissa saker i din vardag för att sänka riskerna ytterligare och försöka förhindra att någon bedragare får tag på dina personliga uppgifter.
Bland annat så bör du inte öppna skumma mejl eller svara på mejl som ber om dina personuppgifter. Klicka inte heller på länkar utan skriv istället in de sidor du vill besöka i din webbläsare. Se även till att använda krångliga lösenord samt att ha ett bra och uppdaterat virusskydd på din dator. Om du laddar ner appar, kolla först betyg samt recensioner och se till att det ser bra och seriöst ut. Är det en ny app så vänta med att ladda ner den till den fått betyg och recensioner. Skicka aldrig personuppgifter utan att vara säker på att de som ber om dem verkligen är dem. Kolla gärna först med den aktuella myndighet om de verkligen har bett dig om uppgifterna. Släng inte post som innehåller viktig information som kan användas emot dig i soporna eller pappersinsamlingen. Riv i så fall sönder papperna först, speciellt den delen som innehåller den privata informationen. Tänk även på att ha ett bankkonto med mindre pengar som är kopplat till ditt kontokort, så att om någon skulle kapa ditt kontokort så kommer han inte åt alla dina pengar.
Idag är det tragiskt nog relativt enkelt att stjäla någons identitet. Därför är det viktigt att ha någon som ständigt bevakar och kan varna i god tid så att du snabbt kan vidta åtgärder om nödvändigt.

Vikten av ID-bevakning

Många märker inte ens att deras identitet har blivit stulen förrän det har gått väldigt långt. Det kan hända att de vill ta ett lån eller teckna ett abonnemang och får då veta att de inte längre är kreditvärdiga. Det kan hända att bedragaren har adressändrat så att du inte ska märka att de använder kreditkort och köper saker i ditt namn, vilket sedan leder till att dessa räkningar går till inkasso och du förlorar din kreditvärdighet. Detta betonar vikten av att ha någon som håller koll och kan meddela vid adressändring och kreditupplysning samt hjälpa till att spärra din identitet så fort som möjligt för att minska skadan.

Det innebär väldigt mycket jobb vid en ID-stöld som gått så pass långt. Det blir många timmar i telefonen för att slippa betala för allt som man inte har köpt och framförallt för att få tillbaka sin kreditvärdighet. Det kan dessutom vara svårt att bevisa att man har blivit utsatt för en ID-kapning, vilket kan leda till att det drar ut på tiden ytterligare och sätter en i en mycket svår ekonomisk situation. Allt detta kan börja med en sådan enkel sak som att någon har kommit åt din post och i och med det för mycket information. Se därför till att byta till en låsbar postlåda eller postfack om du inte redan har en sådan. Men för att minska risken ytterligare bör man även i dagens samhälle ha något typ av ID-skydd som exempelvis ID-bevakning hos ProtectMe så att du blir varnad och kan vidta åtgärder snarast möjligast om du skulle bli utsatt för en identitetsstöld.

Slutligen, vad måste vi göra?

Att anpassa sig till en ny värld kan vara svårt. Det känns inte som så längesedan då identitetsstölder var betraktat som något som bara händer på film. Idag är det våran nya verklighet. Ett uppenbart hot mot oss själva och våran familj. Kunskapen måste fortfarande spridas och åtgärder måste tas. Vi måste försvåra för bedragarna så att ID-stöld inte längre anses som ett brott som inte är så svårt att begå. Identitetsstöld är som sagt ett brott man inte vill vara med om, speciellt på grund av dess allvarliga konsekvenser. Det innebär inte bara skador i form av möjliga materiella förluster utan också ett skadat rykte vilket ofta kan vara svårreparerat. Därför så måste vi agera och använda oss av den information och de hjälpmedel som finns att tillgå för att också minska riskerna att drabbas själva.

Sätt nya rutiner i huset, förstör viktig information innan ni slänger den. Se till att ha bra virusskydd på datorn och lär även barnen att använda bra lösenord. Var försiktiga när ni öppna era inkorgar, att vara skeptisk mot främmande mejl som är till skydd för dig. Skydda även telefonerna genom att inte ladda ner nya appar utan vänta till du kan läsa recensioner. Se även till att ha en brevlåda med lås på så att vem som helst inte kan komma åt din post. Och sist men inte minst, se till att hela familjen är ID-skyddad så långt som möjligt.

Protectme Premium är ID-Bevakning med en säkerhetstjänst som proaktivt bevakar dina personuppgifter på internet. Läs mer och bli kund här!

Behöver du hjälp?

Använd formuläret och skicka ett mail till oss så kontaktar vi dig inom kort.

Not readable? Change text.